Haagse Preventieaanpak: van vóór de wieg tot aan de dood
Tot 2026 trekken wethouders in Den Haag 55 miljoen euro uit voor de Haagse Preventieaanpak, waarbij patronen in generationele problemen worden doorbroken. Alle hulpverlening wordt straks onder die aanpak geschoven, van vóór de geboorte tot aan de dood. Het begint dus bij hulp verlenen aan inwoners van Den Haag met een kinderwens. Dit meldt Omroep West.
Den Haag kent grote gezondheidsverschillen, zegt zorgwethouder Mariëlle Vavier. In sommige wijken gaan vrouwen tien jaar eerder dood dan in ander wijken en er zijn op dat gebied ook grote verschillen tussen mannen te zien. De grootste problemen ziet ze in Rustenburg-Oostbroek, Mariahoeve, Duindorp, Regentes-Valkenbos en een deel van Den Haag Zuidwest. In de stad maakt 9 procent van de kinderen gebruik van jeugdzorg, vult jeugdzorgwethouder Hilbert Bredemeijer aan.
Alles onder één dak
Binnen de Haagse Preventieaanpak wordt ingezet op allerlei problemen, zoals dakloosheid, mentale problemen bij jongeren, vergrijzing, jeugdtandzorg, schuldhulpverlening en zelfs hulp bij complexe echtscheidingen en preconceptie. Ook is er aandacht voor problemen die overgaan van generatie op generatie, zoals schulden of gezondheidsproblemen. Met als doel voorkomend at kinderen later met dezelfde problemen te maken hebben.
Gratis kinderopvang
Mensen die zich afvragen of ze wel een liefdevol gezin kunnen starten, kunnen daar antwoord op krijgen voordat ze zwanger worden. De Haagse Preventieaanpak start dan ook bij kinderen een maand vóór de conceptie. De gemeente gaat kinderen op medisch en welzijnsvlak langer volgen. Straks zijn het niet meer de eerste duizend dagen, maar de eerste tweeduizend dagen. “De helft van de kinderen loopt een achterstand op tussen 2,5 en 4 jaar. Dat willen we voorkomen en daarom maken we vanaf 2024 ook het kinderdagverblijf voor drie dagen gratis voor die kinderen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky