De Nederlandse ggz: ‘Terugtrekken VNG uit IZA heeft grote gevolgen’
Het vertrek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit het Integraal Zorgakkoord (IZA), heeft grote gevolgen voor mensen die geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben. Hiervoor waarschuwt branchevereniging de Nederlandse ggz. Dit meldt NPO Radio 1.
Gemeenten spelen volgens de organisatie een belangrijke preventieve rol maar hebben ook een sociale rol. Zo is het van belang dat mensen bestaanszekerheid hebben. Dit kan door armoede en schulden terug te dringen. Beide zorgen voor een vergroot risico op mentale problemen. Maar ook hebben gemeenten een belangrijke rol met bijvoorbeeld hun buurthuizen, die eenzaamheid kunnen tegengaan. “En aan sociale netwerken kan een gemeente ook van alles doen’, zegt Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz.
Verkennend gesprek onzeker
Het verkennend gesprek is vanaf 2025 vergoede zorg, maar zonder medewerking van gemeenten is de toekomst van dit gesprek onzeker. Als mensen psychische klachten hebben veroorzaakt door schulden of armoede, moet dáár wat aangedaan worden. “Als zo’n verkennend gesprek er niet meer kan zijn, valt zo’n instrument weg en dan wordt het voor ons als ggz heel moeilijk om onze afspraken na te komen.” De branchevereniging hoopt dat gemeenten op lokaal en regionaal niveau blijven participeren aan lopende initiatieven om dit mogelijk te maken.