Fors minder gesloten jeugdzorg in Midden-Holland door alternatieve zorgvormen
Het aantal kinderen in gesloten jeugdzorg is in de regio Midden-Holland sinds 2018 met 71 procent gedaald. Dankzij het programma Gewoon Thuis Jeugd wordt er ingezet op zorg in de vertrouwde omgeving van kinderen en alternatieve en kleinschalige zorgvormen. Dit heeft niet alleen geleid tot minder gesloten plaatsingen, maar ook tot een verkorting van de gemiddelde verblijfsduur van 8 naar minder dan 5 maanden. Dit meldt de gemeente Gouda.
Gewoon Thuis Jeugd richt zich op het voorkomen of verkorten van uithuisplaatsingen door zorg zoveel mogelijk binnen het netwerk van het kind te organiseren. Als een uithuisplaatsing noodzakelijk is, kiezen instellingen sneller voor kleinschalige, gezinsgerichte voorzieningen. Deze aanpak heeft bijgedragen aan een daling van nieuwe gesloten plaatsingen van 35 in 2018 naar slechts 10 in 2023.
Regionale aanpak werkt
Wethouder Anna van Popering-Kalkman uit Gouda benadrukt het belang van samenwerking en verdere innovatie. “Deze mooie cijfers zeggen mij dat onze regionale aanpak werkt”, zegt ze. Maar tegelijkertijd blijft de druk op andere zorgvormen hoog, omdat de doelgroep natuurlijk niet zomaar verdwenen is. Daarom is het volgens de wethouder essentieel om het programma uit te breiden met meer gezinshuizen en pleeggezinnen. “Daarnaast is het zaak andere sectoren, zoals onderwijs, volwassen GGZ en verslavingszorg, nog meer te betrekken bij onze integrale aanpak. Samen versnippering van zorg tegengaan en de krachten bundelen.”
In Popering-Kalkmans gemeente Gouda worden binnenkort lastige keuzes gemaakt om de jeugdzorgkosten te beteugelen. Het kan zelfs zo zijn dat sommige kinderen en jongeren beperkte toegang krijgen tot de jeugdzorg, of helemaal niet.