17 november 2023 om 09:52
2 minuten lezen

Last van een hernia? Dit moet je weten

Het hebben van nek- en rugklachten en hernia’s komt veel voor onder Nederlanders. Uit onderzoek van VZinfo blijkt dat er in 2021 meer dan 1.8 miljoen mensen in Nederland waren met dergelijke klachten. In dit artikel vertellen we je meer over het hebben van een hernia.

Wat is een hernia precies?

Bij een hernia is er sprake van een scheurtje van een discus, een tussenwervelschijf. Door die scheur komt er een deel van de kern van de wervelschijf naar buiten, wat tegen de zenuwwortel of het ruggenmerg drukt. De zenuw raakt vervolgens geïrriteerd wat uitstraalt naar je rug, bil en/of benen. Meestal heb je pijn en voel je tintelingen in één been, maar dit kan ook in beide benen of alleen in de rug zijn.

Het kan gebeuren dat bepaalde spieren of reflexen tijdelijk uitvallen of dat je even geen kracht meer hebt in je benen. Tegen de pijn van een hernia kun je pijnstillers nemen en in veel gevallen gaan de klachten binnen 12 weken weer over. Duurt het langer? In dat geval kan het zijn dat je een hernia operatie nodig hebt om de hernia te verhelpen.

Enkele oorzaken van een hernia

Een hernia kan op iedere plek in de wervelkolom ontstaan. Toch zien we het vaak dat de onderste tussenwervelschijven in je rug het meest gevoelig zijn voor een hernia (de schijven L4/L5 of L5/S1). Er zijn verschillende oorzaken die aangewezen kunnen worden voor een hernia, onder andere:

  • Door aangeboren zwakke tussenwervelschijven
  • Naarmate je ouder wordt, slijten de tussenwervelschijven
  • Een verkeerde houding door zittend werken of verkeerd tillen 
  • Wanneer je te zwaar bent (overgewicht) 
  • Wanneer je heel lang bent
  • Rook je? Ook dan is de kans op een hernia groter
  • Tot slot: stress.

Hernia operatie: wat te doen tegen een hernia?

Wanneer je twijfelt of je een hernia hebt, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. De behandeling bij een hernia is in de eerste weken altijd hetzelfde, ongeacht wat er eventueel op een scan of foto te zien is: blijven bewegen en genoeg pijnstillers nemen tegen de pijn. Mocht je na 8 tot 12 weken nog steeds veel last hebben, dan is er waarschijnlijk verdere behandeling in een ziekenhuis of een kliniek nodig.

Daar wordt met een neurologisch onderzoek gekeken naar de functies van de zenuwen en het vastleggen van eventuele uitval. Zo’n 85% van de hernia operaties zijn in de lumbale wervelkolom onder in de rug. Zodra de operatie afgerond is en je hersteld bent, is het vaak van belang om te werken aan je fysieke conditie en het trainen van de spieren om een hernia zoveel mogelijk te voorkomen in de toekomst.

Relevante artikelen

Alles van blogs van onze klanten
  • Honderden zorgbedrijven mogelijk schuldig aan misbruik van zorggeld
    • Blogs van onze klanten

    Honderden zorgbedrijven mogelijk schuldig aan misbruik van zorggeld

    21 november 2024 om 09:20
    • Blogs van onze klanten

    Solliciteren in de zorg: Hoe onderscheid je jezelf van de rest?

    4 oktober 2024 om 12:06

Aankomende evenementen

25 Nov
Albert Event 26 november 2024 | “Tumor colorectale maligniteit en levermetastasen”
  • Noord-Brabant