Evenveel antibioticaresistente bacteriën in 2022 als in 2021
Ieder jaar wordt voor bacteriesoorten bepaald welke resistent zijn voor sommige antibiotica. Die antibiotica zijn dan verminderd effectief bij infecties. In Nederland was het deel van de bacteriën dat resistent was voor antibiotica in 2022 ongeveer even groot als in 2021. Huisartsen en artsen in ziekenhuizen schreven vorig jaar meer antibiotica voor dan tijdens de coronajaren, maar minder dan de pre-coronajaren. Dit meldt het RIVM.
In de afgelopen 5 jaar kwam resistentie bij sommige bacteriën iets minder vaak voor, maar er zijn ook een aantal soorten die vaker resistent zijn dan 5 jaar geleden. Vooral bacteriën die milde infecties van bijvoorbeeld de huid veroorzaken zijn vaker resistent.
Antibiotica voorschrijven
Doordat er mogelijk minder mensen bij de huisarts kwamen of in het ziekenhuis lagen voor iets anders dan corona, kregen mensen in 2020 en 2021 minder vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Maar inmiddels lijkt het erop dat dit effect afneemt en huisartsen en artsen in ziekenhuizen weer meer antibiotica voorschrijven. In het ziekenhuizen was het gebruik ongeveer hetzelfde als pre-corona. Bij huisartsen is het nog niet op het niveau van voor de pandemie. Ziekenhuizen en verpleeghuizen melden ook vaker uitbraken van infecties door resistente bacteriën, maar nog steeds minder dan in 2019.
Stabiele percentages
Stabiele percentages betekenen volgens het RIVM niet dat oplettendheid voor de ontwikkeling van resistentie niet nodig is. Vooral mensen die in een buitenlands ziekenhuis lagen, kunnen extra resistente bacteriën met zich meedragen. Ook hamert het RIVM erop dat onnodig en verkeerd gebruik van antibiotica zoveel mogelijk voorkomen moet blijven worden.
Door: Nationale Zorggids