Huisarts bedenkt palliakit voor snel de juiste hulp in terminale fase
7 december 2023 om 10:38
< 1 min lezen

Huisarts bedenkt palliakit voor snel de juiste hulp in terminale fase

De palliakit is een doos met medicijnen en hulpmiddelen zodat mensen in de laatste fase van hun leven snel de juiste zorg kunnen krijgen. Huisarts Laurens van Ede ontwikkelde deze kit nadat hij het regelmatig mis zag gaan in zijn regio. De meeste grote zorgverzekeraars hebben al laten weten de palliakit te willen vergoeden. Dit meldt RTL Nieuws.

Veel mensen ontvangen het liefst palliatieve zorg thuis. Het is natuurlijk fijn dat dat kan, maar minder fijn wanneer er praktische problemen zijn. Het duurt soms even voordat pijnstillers en medische hulpmiddelen beschikbaar zijn. Zo vertelt een wijkverpleegkundige dat het haar acht uur kostte om incontinentiemateriaal te regelen voor een patiënt die op sterven lag. De patiënt moest uiteindelijk zélf met de leverancier bellen om vragen over haar incontinentie te beantwoorden. Verre van wenselijk.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Huisarts Laurens van Ede heeft daarom de palliakit ontwikkeld. Hierin zitten belangrijke medicijnen en hulpmiddelen, zodat mensen in hun laatste levensfase tijdig de juiste zorg krijgen. Het enige wat de huisarts hoeft te doen is bij afgifte en handtekening zetten en de wijkverpleegkundige kan de kit gebruiken. Na de pilot in zijn eigen regio, heeft zorgverzekeraar VGZ vergoeding toegezegd en inmiddels willen meerdere grote zorgverzekeraars de kit vergoeden. Ook V&VN, KNMP en de NZa zijn blij met het initiatief. “De palliakit is een voorbeeld van een initiatief dat ervoor zorgt dat patiënten de zorg krijgen die zij op dat moment nodig hebben: dit is bij uitstek waar ‘passende zorg’ over gaat”, aldus de NZa.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Aantal mensen met dementie verdubbelt in Nijmegen: hoe wordt de stad dementievriendelijk?

    3 januari 2025 om 08:55
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56