MIND: ‘Behoud vrije artsenkeuze voor een toegankelijkere ggz’
Ongeveer 11 procent van de zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg wordt niet gecontracteerd door zorgverzekeraars. Dit betekent dat mensen flink moeten bijbetalen voor het ontvangen van zorg van deze zorgverleners. Door deze ontwikkelingen staat de ongecontracteerde zorg onder grote druk en dreigen goede professionals de ggz te verlaten. Hier zijn bij MIND grote zorgen over. Het gevolg is straks namelijk dat de wachtlijsten mogelijk nog langer worden. MIND vraagt de informateur om in het regeerakkoord de vrije artsenkeuze te behouden. Dit meldt de belangenorganisatie.
De ggz-aanbieders die een contract hebben met een zorgverzekeraar, zijn niet altijd geschikt of toegankelijk. In de Zorgverzekeringswet in artikel 13 is de vrije artsenkeuze opgenomen. Mensen met een restitutiepolis kunnen de volledige kosten bij de verzekeraar declareren, ook als de zorgaanbieder geen contract heeft. Er zijn volgend jaar echter nog maar drie restitutiepolissen over. Veel naturapolissen vergoeden niet-gecontracteerde ggz straks nog tot slechts 50 procent van de kosten.
Vrije artsenkeuze in regeerakkoord
Mensen die ggz nodig hebben, hebben vaak een restitutiepolis nodig als zij niet bij een gecontracteerde zorgverlener terechtkunnen. Met deze polis is de kans groter om passende zorg te vinden binnen het beperkte aanbod. Kunnen mensen straks geen ongecontracteerde zorg meer betalen vanwege het gebrek aan restitutieverzekeringen, dan moeten praktijken hun deuren sluiten. Een motie van Fleur Agema en kritische Kamervragen over het verdwijnen van de polissen zijn hoopvol, maar MIND hoopt dat een volgend kabinet hier een gevolg aan gaat geven en het behoud van de vrije artsenkeuze opneemt in het regeerakkoord.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky