Thuiswonende verpleegzorgcliënt krijgt steeds vaker afwijzing Wmo-aanvraag
8 januari 2024 om 09:18
< 1 min lezen

Thuiswonende verpleegzorgcliënt krijgt steeds vaker afwijzing Wmo-aanvraag

Gemeenten weigeren steeds vaker Wmo-aanvragen voor medische hulpmiddelen van ouderen die via geclusterd wonen thuis verpleegzorg ontvangen. Deze ouderen wonen thuis en zouden deze middelen vergoed moeten krijgen van de gemeente, maar steeds vaker gebeurt dat niet en recentelijk werd een gemeente door een rechter in het gelijk gesteld. Dit meldt Skipr. 

De gemeente Nunspeet weigerde een tillift te betalen voor een oudere vrouw met beginnende dementie. Zij woonde thuis, maar kreeg verpleegzorg van een ouderenzorginstelling. De gemeente stelde dat de vrouw hierdoor niet thuis woonde, maar in een geclusterde zelfstandige wooneenheid van de zorginstelling. De rechtbank stelde Nunspeet in het gelijk, omdat het zorgcontract gekoppeld was aan het wooncontract. Enkele jaren geleden oordeelde de rechter hetzelfde over een zaak tussen een client en de gemeente Den Bosch.

Woon- en zorgcontracten vaker aan elkaar verbonden

Het is niet ongewoon voor zorginstellingen om woon- en zorgcontracten aan elkaar te verbinden. Het is namelijk niet handig gebleken om cliënten die in hetzelfde gebouw wonen hun eigen zorgaanbieder kiezen. Omdat het leveren van verpleegzorg thuis in de toekomst toeneemt, kan het door deze uitspraken zo zijn dat ouderen maandelijks tot wel 400 tot 800 euro moeten ophoesten voor hulpmiddelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Aantal mensen met dementie verdubbelt in Nijmegen: hoe wordt de stad dementievriendelijk?

    3 januari 2025 om 08:55
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56