‘Meer zorgpersoneel inzetten gaat tekorten in Drenthe niet oplossen’
In Drenthe verwacht de zorg een tekort van 5.200 zorgverleners. Volgens directeur/bestuurder Marieke Andreae van ZorgpleinNoord is het tekort in de provincie nijpender dan elders in het land. 60 tot 70 procent van de oplossing komt niet van meer personeel inzetten, zegt ze. De oplossingen liggen in anders werken, zorginnovatie en meer sociale betrokkenheid. Dit meldt RTV Drenthe.
Organisaties die medewerkers in dienst hebben die patiënten en cliënten alleen helpen met het klaarmaken van de dag moeten heel veel dagen achter elkaar werken om voldoende uren te maken. Door die mensen andere werkzaamheden te laten doen, krijgen ze een beter rooster en verlicht het de totale werkdruk, stelt Andreae. Het enige wat deze groep medewerkers dan nog nodig heeft is scholing, zodat ze daadwerkelijk andere taken mogen uitvoeren.
Zorgtechnologieën
Door nieuwe technologieën zoals sensoren in te zetten, kan de werkdruk nog meer afnemen. Een verpleegkundige hoeft dan niet continu een onrustige patiënt te controleren, dat doet de sensor dan. Ook is er volgens Andreae meer betrokkenheid nodig, wat een intense cultuuromslag vereist. Bekend is dat er bij hoge sociale betrokkenheid een preventieve werking vanuit gaat. “Dat zorgt dat mensen langer gezond blijven en voorkomt dat mensen in de zorg terechtkomen.” Sociale betrokkenheid kan worden vergroot door goed naar bewonersinitiatieven te luisteren en deze ook te stimuleren. Ook zouden laagdrempelige huizen eraan kunnen bijdragen dat mensen elkaar sneller ontmoeten en opzoeken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky