Niet alleen door wachtlijsten moeten ouders hun kind met beperking thuishouden
Cliëntondersteuners maken zich zorgen over het groeiende aantal mensen met een beperking dat noodgedwongen thuis moet blijven wonen. Een passende woonvoorziening is voor deze groep mensen namelijk steeds moeilijker te vinden. Dit meldt Pointer.
Uit onderzoek van Pointer, MEE NL en de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners (BCMB) blijkt da clientondersteuners steeds meer moeite hebben met het vinden van passende zorg voor hun cliënten. Dit heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking, maar ook een flinke impact op de ouders die voor hen moeten zorgen. Ze vallen uit, raken overwerkt of komen in de ziektewet.
Cliënten met diverse beperkingen gaan lang niet altijd samen
Hoewel de lange wachtlijsten een doorn in het oog zijn van cliëntondersteuners, is er een nog groter probleem: gehandicaptenzorginstellingen hebben bewoners met allerlei beperkingen en die gaan in de praktijk lang niet altijd samen. Cliëntondersteuners zien bijvoorbeeld dat hun cliënt te ingewikkeld is voor de instelling of niet bij andere bewoners past. Met name mensen die door hun beperking gedragsproblemen hebben, zijn moeilijk te plaatsen. En als cliënten als onhandelbaar bestempeld worden, belanden ze soms simpelweg op straat.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky