Gebruik van anticonceptiepil jongeren neemt af: ‘Niet los te zien van social media’
22 januari 2024 om 09:46
< 1 min lezen

Gebruik van anticonceptiepil jongeren neemt af: ‘Niet los te zien van social media’

Steeds minder jonge meiden slikken de hormonale anticonceptiepil. Volgens de Rutger Stichting die met de laatste sekscijfers naar buiten komt, is deze trend niet los te koppelen van de negatieve verhalen van influencers op Instagram en TikTok. Hormonale anticonceptie is de afgelopen tijd een populair onderwerp op sociale mediakanalen. Vrouwen delen er hun verhalen over bijwerkingen, maar Ineke van der Vlught stelt dat er grote onzin over de pil wordt verspreid. Je kunt er namelijk geen depressie of kanker van krijgen of onvruchtbaar van worden. Dit melden NRC, Telegraaf en Rutgers. 

“Ik weet niet meer van wie ik dit verhaal hoorde”, zo vertelt een groep meiden in een TikTok-video waarin ze vertellen over stemmingswisselingen en een verminderd libido door de anticonceptiepil, maar ook over gezwellen op de baarmoeder door het gebruik van de pil. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat het voorbehoedsmiddel hier juist tegen beschermt. “Je komt snel in deze fabeltjesfuik”, zegt Van der Vlught van Kennisentrum Rutgers.

Pilgebruik

Pilgebruik is sinds 2012 afgenomen van 76 procent in 2012 naar 46 procent in 2023. Desondanks is het gebruik van anticonceptie nog steeds hoog, blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland. 80 procent van de jongeren gebruikt altijd anticonceptie met de laatste persoon met wie ze vaginale seks hadden. Het spiraaltje is steeds populairder.

Condoom

Tegelijkertijd groeit de groep die geen anticonceptie gebruikt ook. 20 procent van de meiden die ooit vaginale seks had, gebruikte vorig jaar helemaal geen anticonceptie. Dit komt dus deels doordat ze geen hormonen willen gebruiken, maar opvallend genoeg neemt ook het condoomgebruik af. Bijna driekwart van de jongeren gebruikte in 2017 bij de eerste vaginale seks nog een condoom. In 2023 was dat nog tweederde. Een op de vijf jongens zegt nooit een condoom te gebruiken bij losse contacten. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15