Alle nieuwe gezinnen in Utrecht krijgen minder kraamzorg
Tekorten aan kraamverzorgenden in Utrecht hebben geleid tot een drastische maatregel: alle gezinnen met een pasgeboren baby krijgen niet meer dan het minimaal aantal uren kraamzorg. Dit betekent dat nieuwbakken ouders wekelijks maximaal 24 uur kraamzorg krijgen. Kraambureaus proberen zoveel mogelijk rekening te houden met kwetsbare gezinnen, meldt Algemeen Dagblad.
Sinds de zomer kampt de regio Utrecht met wachtlijsten in de kraamzorg. Daar staan maandelijks ongeveer 50 gezinnen op. Gezinnen die daarop stonden hebben inmiddels een plekje bij een van de gecontracteerde kraambureaus. Het beschikbare personeel wordt zo veel mogelijk verdeeld ingezet. Nu is het besluit genomen om aan geen enkel gezin meer uren kraamzorg te leveren dat het minimum van 24 uur.
Meer geboortes maar niet meer kraamhulpen
Alle nieuwe ouders op de wachtlijst weten pas op het laatste moment wie hun kraamzorgorganisatie is. De meeste mensen op de wachtlijst wonen in de gemeente Utrecht, veelal in de wijken Zuidwest en Overvecht. Naar verwachting zal er de komende jaren een stijging in het aantal geboortes zijn, terwijl het aantal kraamhulpen niet groeit. De sector kampt al lange tijd met hoge werkdruk en een laag uurloon. Deze week hebben de vakbonden en werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een loonsverhoging van 10 procent in zes maanden tijd.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky