Twijfeltelefoon Erasmus MC ook bereikbaar voor vragen over anticonceptie
21 februari 2024 om 13:52
2 minuten lezen

Twijfeltelefoon Erasmus MC ook bereikbaar voor vragen over anticonceptie

De Twijfeltelefoon die in 2021 onder de naam Vaccinatie Twijfeltelefoon is opgericht, heeft er weer een onderwerp bij: anticonceptie. Vrouwen en mannen kunnen er anoniem vragen stellen over voorbehoedsmiddelen. De Twijfeltelefoon heeft niet als doel om vrouwen aan de pil te krijgen, maar is een tegengeluid tegen influencers die hierover desinformatie verspreiden. Dit meldt het Erasmus MC. 

Initiatiefnemer en internist Robin Peeters van het Erasmus MC ziet op social media steeds meer influencers een standpunt innemen tegen hormonale anticonceptie en een pleidooi voeren voor de natuurlijke variant. Rens Kroes promoot bijvoorbeeld de NaturalCycles-methode, waarbij ze dagelijks haar temperatuur meet om te zien of ze vruchtbaar is. “De praktijk leert dat deze methoden minder betrouwbaar zijn.” Uit recente onderzoeken blijkt dat vrouwen vaker onbedoeld of ongewenst zwanger zijn en meer abortussen plegen.

Objectieve informatie gebaseerd op wetenschap

De Twijfeltelefoon is er niet om mensen over te halen om hormonale anticonceptie te gebruiken, maar wil objectieve informatie verspreiden die gebaseerd is op de wetenschap. Uiteindelijk is het aan de twijfelende mannen en vrouwen zelf welk voorbehoedsmiddel hun voorkeur heeft. Peeters’ doel is om mensen een keuze te laten maken op basis van juiste informatie en dat zich niet laten informeren door influencers die daar niet over beschikken. Het gevaar bij natuurlijke anticonceptie is namelijk dat een temperatuurstijging zich pas voordoet ná de ovulatie. De temperatuur stijgt namelijk door een toename van progestageen. En omdat een zaadcel 72 uur kan overleven, kan het dus zijn dat onthouding te laat wordt ingezet.

Menstruatiecyclus lang niet altijd regelmatig

Ook hebben lang niet alle vrouwen een regelmatige cyclus én zijn er externe factoren die daar invloed op hebben, zoals stress, slaaptekort en alcohol. “Dus als je je cyclus perfect wilt monitoren, moet je al die factoren onder controle hebben”, aldus gynaecoloog Joop Laven, die de geneeskundestudenten van de Twijfeltelefoon zelf heeft getraind. Deze studenten zijn jonge vrouwen die hopelijk de bellers kunnen bereiken. Lavens’ advies aan vrouwen is ook om te praten over anticonceptie met iemand die daar veel kennis over heeft en niet te luisteren naar iemand die betaald krijgt om bepaalde producten te verkopen op social media.

De Twijfeltelefoon is te bereiken via het telefoonnummer 088-7555777.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    20 december 2024 om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38