Nieuw onderzoek: ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op 32 soorten ziektes
1 maart 2024 om 10:44
2 minuten lezen

Nieuw onderzoek: ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op 32 soorten ziektes

Salami, grillworst, chips, chocola, ketchup, drinkyoghurt en verschillende soorten brood…allemaal voorbeelden van ultrabewerkt eten die het risico op 32 soorten ziektes verhogen. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Zo is er door het eten van bewerkt voedsel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes sen zelfs depressie. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell bevestigt dat zulke voeding leidt tot chronische welvaartsziekten. Dit meldt RTL Nieuws.

Seidel stelt dat ultrabewerkt eten de mens ertoe verleidt om alleen maar meer te eten. Industrieel bewerkte producten die uitnodigen tot nóg een hapje. “Lekker smeuïg of crunchy, volgestopt met suikers en vetten en zuren. Veel calorieën per hap en nauwelijks voedingswaarde”, aldus de kritische hoogleraar. Zo wijst hij op witbrood. Veel mensen zien daar misschien geen kwaad in, maar volgens Seidell zit er geen vezel meer in. Ook koek, chocola en drinkyoghurt zijn bekende bewerkte producten. Er zit misschien geen vet meer in tegenwoordig, maar in plaats daarvan zitten er zoetstoffen, smaakstoffen, emulgatoren, stabilisatoren en meer.

Helft van dagelijks dieet bestaat uit bewerkt voedsel

Mensen die veel ultrabewerkte voedingsmiddelen eten zouden 50 procent meer kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Ze hebben verhoogde kans van 22 procent op depressies en diabetes type 2 komt ook vaker voor onder mensen die deze producten eten. Ongeveer 50 tot 70 procent van het dagelijks dieet bestaat uit bewerkt voedsel, aldus de hoogleraar.

Twijfels over kwaad van bewerken van voedsel

Zijn collega Ellen Kampman van Wageningen Universiteit is iets kritischer over de conclusies van het onderzoek. Natuurlijk ziet zij ook dat te veel vet en suikers tot chronische ziektes kunnen leiden, maar ze weet niet of de bewerking van voedsel daar nu echt een bijdrage aan levert. De wetenschappers betrokken bij dit onderzoek stellen ook dat de studies die zij hebben bekeken geen onomstotelijk bewijs leveren. Daarom pleit Kampman voor veel meer onderzoek voordat er definitieve conclusies op tafel komen.

Desondanks noemen zij en Seidell de beschikbaarheid van ongezonde producten in de supermarkt problematisch. Als het aan Kampman ligt is de politiek aan zet. “Zorg dat de lekkere, maar gezonde alternatieven zichtbaar en beschikbaar zijn.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Twintig zieke mensen melden zich bij Albert Heijn na eten blauwe bessen

    Gisteren om 14:53
    • Ziekenhuizen

    Nog geen verdachten opgepakt voor explosies Rode Kruis Ziekenhuis

    Gisteren om 14:35