Oogpatiënten met een zorgverzekering bij CZ zijn gedupeerd door het preferentiebeleid van de verzekeraar. Glaucoompatiënten of patiënten met chronisch droge ogen hebben permanent oogdruppels nodig om gezichtsverlies te voorkomen. Oogdruppels kunnen glaucoom niet genezen, maar verergering van klachten wel tegengaan. In een brief aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid vraagt de Nationale Geneesmiddelen Monitor (NGM) om het preferentiebeleid van zorgverzekeraars terug te draaien. CZ geeft haar patiënten namelijk een preferent generiek middel met een hulpstof die schadelijk kan zijn voor de ogen. Dit meldt NGM.
Volgens klinisch farmacoloog en ziekenhuisapotheker Koos Brouwers en arts en gezondheidseconomie Mark Nuijten kan deze hulpstof leiden tot verkalking en beschadiging van het hoornvlies. Sinds dit jaar heeft CZ dat middel preferent gemaakt en hebben patiënten onverwacht afscheid moeten nemen van hun oude vertrouwde oogdruppels. Dit treft volgens de monitor ongeveer 80.000 patiënten.
Herschikking van de markt
Nuijten benadrukt dat het dit jaar niets eens om de prijs gaat, maar om herschikking van de markt. Het is een strategie van CZ om te voorkomen dat grote spelers te dominant worden. “Dat is de kar achter de wagen spannen want de dominante spelers zijn verzekerd van een goede marktpositie en houden de ‘ijzeren’ voorraden aan.” Volgens de gezondheidseconoom is de angst dat een dominante speler de prijs verhoogt niet terecht. De Wet geneesmiddelenprijzen en het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) bepalen deze. “Niet de producent.”
Marktverlies
Het preferentiebeleid van CZ zorgt ervoor dat het veilige merkmiddel 24 procent van de markt verliest, waardoor de farmaceut geen grote voorraden meer wil aanhouden. Dat zal alleen maar versterken als andere zorgverzekeraars volgen. De verwachting is dat er in 2025 20 procent minder van het medicijn naar Nederland zal worden verstuurd. Gevolg is dat er bij tekorten dan geen grote partijen zijn om deze op te vangen, wegens gebrek aan voorraad. Dan moet er opgeschaald worden, maar dat neemt maanden in beslag. “De vraag is echter of ze dat doen. Wat als er daarna weer een ander middel als preferent wordt gekozen.”
Geen zicht op belang van patiënt
NGM vindt dat mensen met glaucoom of droge ogen altijd een veilig middel moeten krijgen, omdat oogbeschadiging onomkeerbaar is. De generieke middelen moeten daarnaast gekoeld bewaard worden, wat voor mensen die veel onderweg zijn niet altijd haalbaar is. De monitor is van mening dat CZ zich blindstaart op de marktpositieve van grote producenten, zonder enig zicht te hebben op de belangen van de patiënt. “CZ zou eens met een heldere blik naar dit specifieke probleem moeten kijken om te voorkomen dat niet alleen de markt door de tekorten op zwart gaat, maar ook het zicht van patiënten.”
Door: Nationale Zorggids