Normal_nietjouwschuldlogo

Frédérique Brink werd in elkaar geslagen door een groepje jongens omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Ze identificeert zichzelf als genderfluïde. In deze aflevering deelt Frédérique haar verhaal. Slachtofferadvocaat Alex van Kernebeek helpt slachtoffers van straatintimidatie en geeft ook trainingen aan Politie Nederland, rechters, officieren van justitie en andere strafrechtprofessionals over slachtofferrechten.

 

Door Act4Respect

Wat kan een slachtoffer zelf doen wanneer die straatintimidatie meemaakt? Hoe kan je het beste zonder oordeel het gesprek aangaan met een slachtoffer? Wat hebben traditionele gendernormen te maken met het geweld dat tegen LHBTIQ+ personen wordt aangedaan? En wat kan je als professional doen om slachtoffers beter te ondersteunen?

‘niet jouw schuld’

‘niet jouw schuld’: een podcast gemaakt door Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit. Speciaal voor professionals uit de velden zorg, onderwijs en veiligheid & justitie!

Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting? 
Beluister hier de podcast via Spotify!
Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

"Wanneer iemand uitgescholden wordt, zeg er dan wat van. ‘Laat ze met rust’ of ‘Ik ben er voor je’ kan al heel veel betekenen voor iemand. "
- Frédérique Brink  

''Een deel van de oplossing zit ook in het gesprek aangaan over gender en seksuele diversiteit, bijvoorbeeld bij seksuele voorlichting, en niet alleen maar in de harde repressieve aanpak.'' 
- Alex van Kernebeek

Sinds 26 april elke week een aflevering!

In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij in de dagelijkse praktijk bepaalde onderwerpen aanpakken aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. De thema's partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag wordt er een nieuwe aflevering gelaunched!

Teamtool: in gesprek gaan met je collega's

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega's en organisatie te versterken op deze specifieke thema's van gendergerelateerd geweld.

Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer staat op www.act4respect.nl.

Nieuwsgierig geworden? De aflevering partnergeweld van de podcast ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts!

Door: Nationale Zorggids / Act4Respect