De ministers van Volksgezondheid, Justitie en Sociale Zaken hebben een conceptwetsvoorstel opgesteld waarin staat dat verzekeringsartsen en medisch adviseurs patiëntendossiers moeten overhandigen wanneer ze fraude vermoeden. Als de wet aangenomen wordt lopen de artsen niet meer het risico om voor de tuchtrechter te moeten verschijnen wegens het verbreken van hun beroepsgeheim. Dit meldt Trouw.
NZG
Wetsvoorstel zet medisch beroepsgeheim verzekeringsartsen onder druk
-Het wetsvoorstel betreft medisch adviseurs werkzaam voor de Sociale Verzekeringsbank en het Centrum Indicatiestelling Zorg. Deze twee instanties gaan over de toekenning van zorggeld. Ook geldt het voorstel voor verzekeringsarts van de uitkeringsinstantie UWV die bepalen of iemand arbeidsongeschikt is. De artsen en adviseurs, zo staat in het voorstel, moeten hun beroepsgeheim negeren als zij vermoeden dat er met een arbeidsongeschiktheid- of zorguitkering gefraudeerd wordt.
De ministers zijn al twee jaar bezig met de wet. Vijf jaar geleden werd bekend dat de overheid voor tientallen miljoenen euro's was opgelicht door frauderende psychiaters die mensen een arbeidsongeschiktheid- of zorguitkering gaven zonder dat deze mensen daar recht op hadden. Omdat artsen weigerde medische gegevens te delen, duurde het erg lang voordat de zaak opgelost werd.
Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, houdt dit in dat artsen niet meer kunnen weigeren om de gegevens van patiënten met Justitie te delen als deze daar om vraagt, bij vermoeden van fraude. Zowel overkoepelende artsenfederatie KNMG als de vereniging voor verzekeringsgeneeskunde NVVG zijn niet blij met het wetsvoorstel. "Ik dacht altijd dat het beroepsgeheim niet wordt verkwanseld voor financiële belangen. Dat blijkt dus naïef te zijn", aldus Jim Faas, voorzitter van de NVVG. "Verzekeringsartsen zijn toch niet van de fraudebestrijding?" Volgens minister Schippers gaat het hier echter om fraude met gemeenschapsgeld.
© Nationale Zorggids