Mensen die door de chaos rondom het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (pgb) te laat hun geld hebben gekregen, gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Gedupeerden kunnen zich melden bij de Stichting PGB Schadeclaim. Dat meldt de NOS.
De zorgverleners lijken kansrijk te zijn, want de kantonrechter in Amsterdam bepaalde vorige week dat de Sociale Verzekeringsbank een pgb-houder uit Friesland een wettelijke verhoging van 25 procent moet betalen omdat de SVB te laat betaalde. Advocaat Eric van der Goot uit Leeuwarden stond de vrouw bij en gaat nu ook namens de zorgverleners procederen. Volgens hem gaat het om duizenden mensen die of nog geen geld hebben gekregen of te laat zijn betaald.
De rechter bepaalde dat de SVB dezelfde schadevergoeding moet betalen als bij een arbeidsrechtelijke relatie. Werkgevers die te laat loon betalen, moeten al na enkele dagen een wettelijke verhoging betalen, die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. De rechter matigt het echter vaak tot 25 procent.
Van der Goot: "Ik wil ze helpen bij de strijd tegen een instituut als de SVB. Veel vinden de proceskosten ook te hoog. Dat kan nu goedkoper." Volgens hem hebben zich al tientallen zorgverleners bij Stichting PGB Schadeclaim gemeld. Met een grote groep zorgverleners denkt Van der Goot sterk te staan bij de rechter.
© Nationale Zorggids
Beste mevrouw Assendorp, meer informatie over de Stichting PGB Schadeclaim vindt u op www.pgbschadeclaim.nl
heb als zorgverlener al 3 maanden geen loon gehad bij 1 adres bij de 2de 1 maand niet.waar kan ik me aanmelden voor schadeclaim ,moet dat per email. hg martha
Beste svb.Ben een zorgverlener van de heer cjlm barning.Ben met deze maand erbij 2x niet uitbetaald. Veel gebeld schiet niet op. Hoor bij zoveel duizenden mensen natuurlijk. Zit mij heel hoog. Nooit geen problemen gehad. M.v.g. Mvr barning-sparreboom