Bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) dreigt een tekort aan personeel. Daardoor zou er onvoldoende ruimte zijn om de uitbraak van infectieziekten tegen te gaan en staat de bestrijding van de antibioticaresistentie onder druk. Dat blijkt uit een rapport van GGD GHOR Nederland, meldt de NOS.
De GGD's krijgen het door de overheveling van overheidstaken naar de gemeenten steeds drukker. “Ook internationale veranderingen hebben effect op het werk van de GGD's, zoals de verhoogde instroom van asielzoekers en de opkomst van nieuwe infectieziekten en antibioticaresistentie. En hoewel taken toenemen, dreigt er tegelijkertijd een tekort te ontstaan aan goed geschoolde, specialistische professionals", aldus de koepelorganisatie.
Volgens directeur Hugo Backx van GGD GHOR Nederland is de bestrijding van infectieziekten de afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden doordat mensen steeds meer reizen. Daarnaast krijgt de GGD steeds vaker met ziekten te maken die van mens op mens worden overgedragen. De uitbraak van de Q-koorts is daar een voorbeld van. "Het zijn hele nieuwe ontwikkelingen die extra onderzoek en nieuw personeel met nieuwe kennis vragen", zegt Backx.
De directeur maakt zich verder zorgen over de antibioticaresistentie. “Wij kunnen erg ziek worden en zelfs doodgaan van bacteriën die resistent zijn. De komende decennia moet dit topprioriteit nummer 1 worden. Daar hebben we nu te weinig mensen voor."
© Nationale Zorggids