28 april 2016 om 10:42
< 1 min lezen

Zorggroep Charim: angst, intimidatie en sociale onveiligheid

Bij veel werknemers van Zorggroep Charim heerst er een gevoel van angst en sociale onveiligheid. Ook is er sprake van intimidatie. Dit heeft grotendeels te maken met de stijl van leidinggeven van de raad van bestuur (RvB). Zo blijkt uit onderzoek van het bureau Basis & Beleid, gestart in opdracht van CNV, NU’91 en de RMU, meldt Skipr.

Werknemers van de christelijke ouderenzorgorganisatie zijn bang om vragen te stellen aan bestuurder Henk Prins. Ook zijn ze terughoudend in het geven van hun mening. In het rapport staat tevens dat onduidelijkheid over regels en de toepassing van deze regels hebben geleid tot een gevoel van onveiligheid. Zo wordt bij fouten slechts een schuldige aangewezen, maar blijft de positieve feedback achterwege. Op een aantal afdelingen hebben leidinggevenden een intimiderende houding jegens het personeel.

De RvB van de organisatie is een belangrijke bron van onveilige gevoelens. De directeuren hebben nauwelijks invloed en de RvB grijpt zelf in waar zij dat nodig achten. Een reactie van bestuurder Henk Prins: `Het doet pijn om te lezen dat de zorggroep door allerlei oorzaken niet voor iedereen een veilig plek is om te werken. De conclusies uit het rapport herken ik en liggen in het verlengde van onder meer het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek.” Hij erkent dat er veel op het personeel afkomt en hij geeft toe dat er veel gedaan moet worden binnen de organisatie om alles weer op de rails te krijgen. “Het rapport leg bloot waar ik, en waar wij, binnen onze organisatie verder aan moeten werken: meer duidelijkheid, meer openheid, meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid.”

Volgens bureau Basis & Beleid moet er mate name op het gebied van besluitvorming, openheid en transparantie veel veranderen. De vakbonden willen samen met Charim de verbeteringen doorvoeren. 

©Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ouderenzorg

    Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

    24 december 2024 om 12:55
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10