Slapen met de mond open lijkt even schadelijk zijn als het drinken van frisdrank net voor het slapengaan, zo blijkt uit een onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland. Ademen door de mond droogt de mondholte uit. Dat zorgt ervoor dat het speeksel uit de mond verdwijnt en de zuurgraad stijgt. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waar tanderosie en tandbederf de kop op kunnen steken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Slaapexpert Joanne Choi, werkzaam bij de universiteit van Otago, ontwikkelde een toestel dat de zuurgraad van een mond meet. Normaal gesproken is de pH-waarde in de mond 7,7, maar slapen met een open mond kan ervoor zorgen dat dit daalt naar een waarde van 6,6. In enkele gevallen binnen de studie daalde de pH-waarde zelfs naar 3,6. Deze lage waarden hebben hetzelfde effect op het gebit als drinken van frisdrank vlak voor het slapen.
Met de mond open slapen komt vooral voor bij mannen. Uit eerder onderzoek bleek al dat 30 procent van de mannen met hun mond open slaapt tegenover 5 procent van de vrouwen. “Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond inderdaad een belangrijke factor kan zijn bij tandbederf”, zegt onderzoekster Choi.
©Nationale Zorggids