Normal_scherm_afbeelding_2024-05-03_om_08.54.26

Psychologie, een uitgestrekt vakgebied, tracht menselijk gedrag, denken en voelen te doorgronden en te verklaren. Onder deze noemer vallen diverse specialisaties zoals ontwikkelingspsychologie, klinische psychologie, en kinder- en jeugdpsychologie. Hoewel de kernprincipes van de psychologie van toepassing zijn op zowel kinderen als volwassenen, zijn er significante verschillen in benaderingen en behandelingen voor deze twee leeftijdsgroepen. Dit artikel belicht deze verschillen, met nadruk op de diensten van Invivo Kids en Invivo Clinics.

Invivo Kids: Specialistische Ondersteuning voor Kinderen en Jongeren

Invivo Kids vormt een gespecialiseerd team van (GZ) psychologen, orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychiaters gericht op de psychologische noden van kinderen en jongeren. Ze bieden een scala aan behandelingen met een focus op Acceptance and Commitment Therapy (ACT), waarbij kinderen leren om problemen te aanvaarden en ermee om te gaan. De aanpak van Invivo Kids is systemisch; ze analyseren niet alleen individuele aspecten van het leven van een kind, maar nemen het geheel in beschouwing en betrekken alle relevante systemen om een holistisch beeld te vormen en onderliggende problemen aan te pakken. Daarnaast streeft Invivo Kids naar toegankelijke zorg, waarbij het gezin centraal staat en praktische strategieën worden geboden om problemen aan te pakken en patronen te doorbreken.

Psychologische zorg voor volwassenen

Invivo Clinics is gericht op de psychologische zorg voor volwassenen met diverse psychische klachten, zoals paniekaanvallen, depressie, burn-out en persoonlijkheidsproblematiek. Ze bieden behandelingen en begeleiding gebaseerd op een positieve benadering van psychische klachten, waarbij de nadruk ligt op het benutten van mogelijkheden en waarden in plaats van op de klachten zelf. Invivo Clinics houdt continu de klanttevredenheid in het oog en ontvangt positieve beoordelingen, met een gemiddelde score van 8,5 op de CQ-index en een gemiddelde score van 9,4 op Zorgkaart Nederland.

Verschillen in benadering en behandeling

Een belangrijk onderscheid tussen de psychologie voor kinderen en volwassenen ligt in de benadering en behandeling van psychische problemen. Terwijl behandelingen voor volwassenen zich doorgaans richten op specifieke klachten en stoornissen, legt Invivo Kids meer nadruk op het leren omgaan met problemen en biedt praktische handvatten. Voor kinderen wordt eerst een intakegesprek gehouden om de problemen te bespreken, waarna een behandelplan wordt opgesteld in samenspraak met ouders en kind. Psychologische hulp voor kinderen tot 18 jaar valt onder de Jeugdwet en kan vergoed worden door de gemeente met een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of CJG-vertegenwoordiger.