9 september 2014 om 10:49
< 1 min lezen

Branche luidt noodklok over kwaliteit vervoer kwetsbaren

Gemeenten kijken bij de aanbesteding van het groepsvervoer naar de prijs en veel minder naar de service, aldus brancheorganisatie voor het groepsvervoer KNV. De taxibranche maakt zich daarom zorgen over de kwaliteit van het vervoer van gehandicapten, leerlingen en ouderen. “Dit kan niet doorgaan zo. Het gaat om vervoer van kwetsbare groepen. Dat moet niet alleen om de prijs gaan,” aldus Bertho Eckhardt van KNV Taxi. Dit meldt de NOS. 

Volgens de brancheorganisatie is de Europese aanbesteding het probleem. De gemeenten willen hierbij de opdracht geven aan het vervoersbedrijf met de laagste prijs. Naar de service kijken ze niet, aldus de KNV. Dit heeft echter gevolgen, met name voor het vervoer van kwetsbare groepen. Alles wat je voor deze mensen extra doet kost namelijk tijd en dus geld. Helbro in Sliedrecht is een voorbeeld. Het bedrijf vervoerde met 120 busjes gehandicapte kinderen, leerlingen en ouderen naar school of naar het ziekenhuis. Bij de aanbesteding kozen echter vijf gemeenten voor een ander bedrijf, omdat ze Helbro te duur vonden. De eigenaar van het bedrijf heeft daarom faillissement aangevraagd; ze zeggen geen concessies te willen doen aan de service. 
 
Klanten klagen ook over de verslechterde service als gevolg van de aanbesteding. Een voorbeeld is de dertienjarige Nino. Het jongetje is geestelijk en lichamelijk gehandicapt en werd altijd met leerlingenvervoer naar school gebracht. Negen jaar reed hij met een vaste chauffeuse dagelijks op en neer, maar de nieuwe vervoerder durft het niet aan. Zij willen Nino alleen begeleiden als er begeleiding meegaat, zoals zijn moeder. “Ik weet niet hoe ik het moet gaan plannen. En de begeleiding krijgen we niet vergoed,” aldus Susanna Conijnenberg, de moeder van Nino. 
 
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie weten dat de kwaliteit wel degelijk meegenomen wordt. De prijs weegt echter ook mee, omdat het om belastinggeld gaat. De VNG stelt dat de gemeente bij gelijke kwaliteit de opdracht aan de aanbieder met de laagste prijs moet geven omdat ze dat aan de belastingbetaler verplicht zijn. 
 
© Nationale Zorggids  

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54