Het moet mogelijk zijn dat ouders na de geboorte van hun kind een jaar lang betaald met verlof kunnen gaan. Baby's zouden namelijk beter af zijn bij hun ouders en niet bij de crèche. Daarvoor pleit de Nijmeegse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Caroline de Weerth. Dat meldt Eindhovens Dagblad.
Volgens De Weerth is het van belang dat de baby voor de ontwikkeling zo veel en zo dichtbij mogelijk bij de ouders is. “Een baby verdient een halfjaar borstvoeding en het halve jaar daarna onbeperkte zorg. Die zorg kan op de crèche echt niet gegeven worden”, zegt zij.
De hoogleraar is van mening dat een jaar babyzorg de nodige voordelen heeft op de lange termijn. Zij zegt dat baby's die minder goede zorg en stressvolle ervaringen hebben gehad, als volwassenen meer last hebben van gedragsproblemen, depressieve klachten en ook van ziektes zoals obesitas en diabetes. Het geld dat een jaar lang ouderschapsverlof kost, kan terug verdiend worden door het stressniveau van het kind zo laag mogelijk te houden. Daardoor is het risico op bijvoorbeeld criminaliteit en schooluitval lager, aldus De Weerth.
Ze beseft dat haar plannen voorlopig weinig kans van slagen hebben. “Ik denk dat het voor politici niet zo interessant is om plannen te realiseren die pas over tientallen jaren effect hebben. Toch is het in landen om ons heen al zo geregeld. In Zweden bijvoorbeeld gingen jonge kinderen vroeger allemaal naar de crèche, nu is het ouderschapsverlof heel anders geregeld.”
© Nationale Zorggids