Het beschikbaar stellen van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor alle zwangere vrouwen in Nederland is een stuk dichterbij gekomen, aldus hoogleraar Dick Oepkes, voorzitter van het Nederlandse onderzoek naar de invoering van NIPT. Zoals de Nationale Zorggids op donderdag meldde blijkt uit nieuw onderzoek dat de test effectief is in het aangeven of een foetus het downsyndroom heeft of niet. Dit melden de University of Californië, NU.nl en Trouw.
NZG
'NIP-test stuk dichterbij voor alle zwangeren in Nederland'
-In Nederland is de NIPT momenteel alleen beschikbaar voor vrouwen die een hoog risico lopen op het krijgen van een kind met het downsyndroom. Alleen wanneer blijkt dat de kans één op tweehonderd of groter is, wordt een NIPT gedaan. Minister Schippers van Volksgezondheid wilde de test niet beschikbaar stellen voor alle zwangeren omdat er niet genoeg bewijs is dat de test betrouwbaar genoeg is. Volgens Dick Oepkes, hoogleraar bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is de invoering van de NIPT voor alle zwangere vrouwen in Nederland een stuk dichterbij gekomen nu het nieuwe onderzoek de betrouwbaarheid van de test vast heeft gesteld.
De onderzoekers testten de bloedtest op 16.000 zwangeren. 38 vrouwen brachten een kind met het syndroom van Down ter wereld. De bloedtest had bij alle 38 baby's inderdaad vastgesteld dat zij het downsyndroom hadden. De test bleek daarnaast effectiever dan de bestaande niet-invasieve screeningsmiddelen en gaf veel minder vals-positieve resultaten.
Volgens Oepkes zijn de onderzoeksgegevens zeer positief nieuws. De uitkomsten zijn beter dan die Schippers gebruikte om eind 2013 te beslissen om de NIPT beperkt in te voeren. Daarnaast ligt er momenteel een verzoek van het Nederlandse NIPT-consortium (waartoe onder meer alle academische ziekenhuizen behoren) bij de minister. Het consortium vraagt de minister om de NIPT aan alle zwangere vrouwen beschikbaar te stellen. Dit verzoek is inmiddels door de minister doorgespeeld aan de Gezondheidsraad, die onderzoek doet. De raad, zo stelt Oepkes, kan niet om de onderzoeksresultaten heen.
© Nationale Zorggids