5 mei 2014 om 09:31
< 1 min lezen

Helm voor baby’s met schedelvervorming afgeraden

Gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelafplatting kunnen beter niet worden behandeld met een helm. De behandeling met een zogenoemde redressiehelm heeft weinig effect, kost veel geld en leidt tot bijwerkingen. Dat zegt onderzoeker Renske van Wijk van de Universiteit van Twente.

In Nederland wordt bij een op de vijf baby’s in de eerste levensmaanden schedelvervorming vastgesteld. Dit kan gebeuren doordat de schedel van een baby nog relatief zacht is en het hoofd snel groeit, en omdat een baby veel op de rug ligt. De vervorming van de schedel wordt tegengegaan door een baby vanaf vijf of zes maanden oud 23 uur per dag een helm te laten dragen tot hij een jaar oud is.

Deze (cosmetische) behandeling werd tot begin 2013 vanuit de basisziektekostenverzekering vergoed. In Nederland krijgen ongeveer 4000 baby’s per jaar een helm, terwijl de effecten van een helmbehandeling nooit goed zijn onderzocht. Uit het onderzoek van Renske van Wijk aan de Universiteit Twente blijkt nu dat de helmbehandeling niet effectiever is dan het afwachten van het natuurlijk herstel. Daar komt bij dat de behandeling duur is, vaak leidt tot meerdere bijwerkingen, zoals huidirritatie en overmatig zweten, en een belemmering vormt bij het knuffelen. Op grond van haar onderzoeksresultaten raadt Van Wijk de behandeling af voor baby’s met een matige tot ernstige schedelvervorming.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    Gisteren om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38