12 maart 2014 om 14:23
< 1 min lezen

Alcohol verhoogt risico op vroeggeboorte en beïnvloedt grootte baby

Aanstaande moeders die in het begin van een zwangerschap drie glazen alcohol per week nuttigen lopen een dubbel risico op een vroeggeboorte. Drinken in de maand voor de conceptie kan daarnaast de grootte van de baby beïnvloeden. Dit meldt de Telegraaf. 

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds kwamen tot deze conclusies toen zij de alcohollimiet voor zwangere vrouwen bestudeerden. Het is al langer bekend dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap niet goed is, maar uit dit onderzoek is gebleken dat alleen bij totale onthouding een gezonde groei van de foetus plaatsvindt. 
 
Drinken in de eerste drie maanden van de zwangerschap is het gevaarlijkst. De onderzoekers in Leeds onderzochten baby’s van vrouwen die de alcohollimiet overschreden hadden: ongeveer 13 procent van de baby’s had als gevolg ondergewicht bij de geboorte. 
 
In Nederland raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid vrouwen aan om alcohol in de eerste drie maanden te vermijden. Zwaar drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) waardoor het kind vervolgens later te kampen krijgt met een scala aan fysieke, mentale en gedragsproblemen. 
 
© Nationale Zorggids   

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    Gisteren om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38