Erasmus MC onderzoekt EMDR-therapie bij jonge hartpatiënten
Het Erasmus MC-Sophia onderzoekt of een speciale psychologische behandeling genaamd EMDR jonge hartpatiënten helpt bij het verwerken van medische trauma’s. Kinderen die op jonge leeftijd een zware hartoperatie moeten ondergaan, kunnen hier getraumatiseerd door raken. Om dit te voorkomen is goede psychische zorg en begeleiding nodig. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
EMDR betekent Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het Erasmus MC-Sophia onderzoekt 458 kinderen tussen de zes en zestien jaar met posttraumatische stressstoornis (PTSS) en kijkt daarbij naar het effect van EMDR. Het is de bedoeling dat de patiënten tijdens de therapie aan hun trauma denken terwijl ze ritmische oogbewegingen maken. EMDR is sneller en minder belastend dan de reguliere therapiemethodes. Bij volwassenen is al aangetoond dat deze therapie de traumatische klachten verminderd. Volgens onderzoekscoördinator Lisbeth Utens moet er meer geld beschikbaar gemaakt worden voor psychosociale zorg bij aangeboren hartafwijkingen. “EMDR is niet standaard beschikbaar in ziekenhuizen voor kinderen met een medische trauma. We onderzoeken of het effectief is en structureel in de zorg moet worden ingebed”, zegt Utens.
Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1400 kinderen met een hartafwijking geboren. Vanaf hun babytijd moeten ze risicovolle hartoperaties ondergaan. Een op de tien van deze kinderen blijkt na een ingreep of ziekenhuisopname met PTSS te kampen. Een op de drie kinderen heeft zelfs verhoogde PTSS-klachten.
Voor het onderzoek is subsidie verstrekt door Stichting Hartekind, het Innovatiefonds voor Zorgverzekeraars en de Vereniging EMDR Nederland, omdat nog weinig onderzoek is gedaan naar het effect van de therapie.
©Nationale Zorggids