16 september 2015 om 11:08
< 1 min lezen
‘Te weinig aandacht voor ernstige psychische problemen bij jongeren’
Jaarlijks ontwikkelen minstens drieduizend Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar ernstige psychische problemen. Dit blijkt uit onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid. Er is onvoldoende oog voor het soms heftige geestelijk lijden van heel jonge kinderen, zo stellen de onderzoekers. Dit meldt het Fonds Psychische Gezondheid.
Jaarlijks ontwikkelen duizenden jongeren een psychose, angst of depressiviteit, zo blijkt uit een nieuwe studie die in opdracht van het fonds uit is gevoerd. De eerste tekenen van psychische problemen doen zich soms al voor in de peuter- en kleuterleeftijd. De onderzoekers stellen echter dat er over het geheel genomen te weinig aandacht is voor het geestelijk lijden van heel jonge kinderen. “Zo’n 75 procent van de psychische klachten begint vóór het 25e levensjaar”, stelt Mark van der Gaag, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en hoofd van het psychose-onderzoek bij de Parnassia Groep in Den Haag. Eén op de vijf Nederlandse jongeren heeft al eens ernstige psychische klachten gehad voor hun 20ste levensjaar.
Als jongeren eenmaal in de GGZ terecht komen is het vaak al te laat. Het Fonds Psychische Gezondheid wil dan ook dat er eerder aan de bel getrokken wordt. “De eerste signalen van autisme kunnen zich al voordoen op 2-jarige leeftijd,” vertelt Van der Gaag. “Er zijn kinderen van 8 jaar met een depressie, tieners van 12 met angststoornissen en 15-jarigen met een psychose.”
“Ouders vertellen me vaak dat de klachten bij hun kind al jaren eerder begonnen, maar dat ze niet wisten wat ze moesten doen. Dat ze twijfelden of het bij de pubertijd hoorde, of dat er meer aan de hand was. Als we op zo’n moment kunnen ingrijpen, dan kunnen we zoveel leed voorkomen”, aldus de psychologen.
© Nationale Zorggids