26 maart 2015 om 10:51
< 1 min lezen

‘Te weinig daglicht veroorzaakt bijziendheid bij jonge kinderen’

Te weinig daglicht lijkt een belangrijke oorzaak te zijn van bijziendheid bij kinderen. Het zou steeds vaker voorkomen dat kleine kinderen bijziend worden en op steeds jongere leeftijd. Volgens Kathryn Rose van de Universiteit van Sydney zou meer buitenspelen bijziendheid voorkomen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Rose zegt dat het niet uitmaakt wat de kinderen buiten doen, zolang ze maar dagelijks zo’n twee tot drie uur daglicht krijgen. Bijziendheid zou alles te maken hebben met de levensstijl. “Wie er aanleg voor heeft, kan de kans verkleinen door voldoende daglicht op te nemen. Het risico op bijziendheid zou daardoor al de helft minder zijn”, aldus Rose. Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat kinderen uit Singapore vaker bijziend zijn dan kinderen uit China. Dit zou komen doordat Chinese kinderen dertien uur per week buiten zijn, terwijl dit bij kinderen uit Singapore slechts drie uren zijn.
 
Peter Stalmans van het Universitair Ziekenhuis Leuven bevestigt dat steeds meer mensen en kinderen een dergelijke oogafwijking ontwikkelen. “Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat licht een belangrijke factor kan zijn. Wellicht heeft het te maken met de invloed op het hormonaal systeem. De hoeveelheid dopamine die in onze hersenen wordt afgescheiden, is afhankelijk van de blootstelling aan licht. Hoe meer daglicht, hoe meer dopamine vrijkomt. En dat zou misschien een invloed kunnen hebben op ons zicht.”
 
Bijziendheid komt door een afwijkende oogbouw, de oogbol groeit hierbij in de lengte en daardoor valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen voor het netvlies in plaats van erop. Dit geeft een onscherp beeld in de verte. Het kan verholpen worden door een bril, lenzen of een laseringreep. “Maar hun oog blijft altijd langer dan normaal, waardoor makkelijker slijtage aan het netvlies kan optreden, of zelf het netvlies kan loslaten”, aldus Stalmans. 
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34