Eén op de drie kinderen heeft tekort aan vitamine D
Eén op de drie kinderen in Nederland krijgt te weinig vitamine D binnen. Bij kinderen van allochtone afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC, meldt RTL Nieuws.
Het Erasmus MC volgde 4.000 kinderen van zes jaar. “Van de niet-westerse kinderen, onder wie kinderen uit Kaapverdië, Marokko, Nederlandse Antillen, Suriname en Turkije, heeft maar liefst 55 procent onvoldoende vitamine D”, zegt Edith van den Hoven, die samen met Trudy Voortman het onderzoek uitvoerde. “Bij bijna twintig procent van de niet-westerse kinderen gaat het zelfs om een ernstig vitamine D-tekort in het bloed.” Dat meer niet-westerse kinderen een vitamine D-tekort hebben, komt wellicht door de donkere huidskleur. Niet-westerse kinderen maken door de pigmentatie minder snel vitamine D aan.
Voor jonge kinderen is vitamine D een belangrijke bouwstof. Het zorgt onder andere voor gezonde sterke botten en tanden en voor een goed afweersysteem. Het lichaam kan de vitamine zelf aanmaken als de huid voldoende zonlicht krijgt. “We hadden niet verwacht dat het om zo veel kinderen met een tekort zou gaan. Dat is zorgwekkend, omdat het tekort op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kan leiden”, aldus Van den Hoven.
Volgens de onderzoekers speelt ook de leefstijl een belangrijke rol in het tekort. “Kinderen met voldoende vitamine D waarden keken minder televisie, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort”, aldus onderzoekster Voortman.
© Nationale Zorggids