2 april 2014 om 16:18
< 1 min lezen

1 op 3 kinderen ziek op warme dag door fonteinwater

Het water in openbare fonteinen en waterspuitjes komt vaak uit waterreservoirs die vervuild zijn met honden- en vogelpoep. Gemiddeld wordt 1 op 25 kinderen ziek na het spelen met dit water. Op hele warme dagen kan dit aantal zelfs oplopen tot 1 op de 3 kinderen. Dit meldt de Telegraaf. 

Onderzoekster Heleen de Man van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar de veiligheidsrisico’s van fonteinen en waterspuiters op pleinen en in straten. Het water dat hierin zit is meestal regenwater en dus niet schoon. Daarnaast hebben de fonteinen een waterreservoir onder de grond waar vogelpoep en hondenpoep in komt. Wanneer de kinderen dit water tijdens het spelen dan binnenkrijgen, leiden de bacteriën tot diarree en overgeven. 
 
De Man raadt daarom gemeenten aan om de fonteinen en waterspuiters te vullen met drinkwater. Stichting Rioned, die ook deelnam aan het onderzoek, vindt dat betere voorlichting het probleem al op kan lossen. Ouders, zo zegt directeur Hugo Gastkemper van Rioned, moeten duidelijk maken aan het kind dat het water vies is en dat ze het niet op moeten drinken. Ook wil de stichting dat er technische maatregelen komen die ervoor zorgen dat kinderen geen vervuild water binnenkrijgen. 
 
© Nationale Zorggids 
 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Inspectie slaat alarm: zeven JeugdzorgPlus-locaties onder verscherpt toezicht

    Gisteren om 07:57
    • Jeugdzorg

    Tientallen meisjes jaarlijks illegaal besneden; strafzaken blijven uit

    13 januari 2025 om 12:45