Normal_depression-dark-portrait-of-a-depressed-woman-2021-08-30-12-18-38-utc-min__1_

In het afgelopen halfjaar hebben 3,3 miljoen mensen, ofwel 25 procent van de Nederlanders, een psychische aandoening gehad. De afgelopen twaalf jaar is vooral het aantal volwassenen met een depressieve stoornis, angststoornis of alcohol- of drugsverslaving toegenomen. Dit blijkt uit de langlopende studie NEMESIS van het Trimbos-instituut, zo meldt het onderzoeksinstituut. 

Een psychische aandoening kwam in de afgelopen 12 maanden voor onder ruim een kwart van de volwassen Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar. Twaalf jaar geleden was dat nog 18 procent van de volwassenen. Over het gehele leven heeft bijna 50 procent van de Nederlanders ooit gekampt met een psychische aandoening.

Meerdere aandoeningen

Specifiek had 7 procent van de Nederlanders een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs, 10 procent een stoornis van depressieve aard en 15 procent een angststoornis. 3,2 procent kampte met adhd. Bijna de helft van de mensen met een psychische ziekte had daar twee of meer van in de afgelopen 12 maanden. Mensen met een lager inkomen, mensen die in een stad wonen, werklozen, arbeidsongeschikten, alleenstaanden en jongvolwassen kampen vaker met psychische problemen.

Coronapandemie

De toename van psychische aandoeningen lijkt geen gevolg te zijn van de coronapandemie. Het onderzoek van het Trimbos-instituut toont namelijk aan dat het aandeel volwassenen met een psychische aandoening tijdens de pandemie gelijk is aan het aandeel in 2019 – een jaar voordat de pandemie uitbrak. Bovendien steeg het aantal mensen met psychische aandoeningen al ver voor de uitbraak van corona.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky