Logo_looo

De sfeer in 's Heeren Loo in Noordwijk is flink verslechterd sinds er een nieuwe groep licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen zijn opgevangen. De nieuwelingen blowen, dealen, drinken, manipuleren oudere bewoners en zijn agressief. Dat meldt EenVandaag.

In de instelling 's Heeren Loo wonen veel Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) van diverse leeftijden. Ze hebben allen het denkvermogen van een zevenjarige. Met 500 locaties en ongeveer 9.000 cliënten is 's Heeren Loo de grootste organisatie in de gehandicaptenzorg.

Bewoners die er al langere tijd zitten, voelen zich niet meer thuis in de instelling. Zij zouden het slachtoffer zijn van pesterijen van de nieuwelingen. Personeel en ouders slaan alarm omdat zij zien dat het helemaal mis gaat tussen de twee groepen. Twee personeelsleden doen anoniem tegenover EenVandaag hun verhaal over de problematiek.

“Er zijn wachtlijsten voor deze jongeren. In de wandelgangen horen we dat alleen in Noordwijk zo'n zestig jongeren zijn aangenomen. Er zit een aantal bij die al in diverse inrichtingen heeft gezeten vanwege crimineel gedrag. Deze groep wordt geplaatst waar er plek is. Dat geeft heel veel onrust, want deze groep heeft lak aan de huisregels. Je staat er van te kijken wat ze in hun kamers hebben aan messen.”

Kees Erends, lid van raad van bestuur van 's Heeren Loo, erkent dat er iets niet goed gaat sinds zij deze groep met zware problemen in huis hebben gehaald. “Wij zijn verrast door de ernst van de problematiek die zij met zich meenemen. De afgelopen tijd hebben we echter al veel verbeteringen doorgevoerd, zoals nachtbewaking.” Erends is van mening dat door de maatregelen er geen incidenten meer plaatsvinden, terwijl ouders van bewoners zeggen van niet.

's Heeren Loo gaat toch door met de opvang van deze groep jongeren. “De jeugdzorg en psychiatrie zijn afgebouwd, dus wij moeten deze groep opvangen. Er is geen alternatief”, aldus Erends. Wel zegt de zorginstelling de twee verschillende groepen in de toekomst niet meer bij elkaar te plaatsen. 

© Nationale Zorggids