(Ex)-medewerkers van Defensie die minimaal een jaar zijn blootgesteld aan de gifverf chroom-6 en daardoor ziek zijn geworden, kunnen een ‘coulancevergoeding’ verwachten van maximaal 15.000 euro. Dat is minister Hennis van Defensie overeengekomen met militaire vakbonden, meldt de NOS.
De (ex)-medewerkers van Defensie zouden zonder enige bescherming zijn blootgesteld aan de verf chroom-6, die kankerverwekkende stoffen bevat. Het maximumbedrag is bedoeld voor personeel met de meest ernstige aandoeningen: long- en neuskanker. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) zijn er tien ziekten mogelijk als gevolg van het werken met chroom-6. Afhankelijk van de aard van de klachten krijgt een personeelslid 3000, 5000, 7500 of 15.000 euro.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of Defensie nalatig is geweest. Omdat minister Hennis verwacht dat het onderzoek nog jaren kan duren, is besloten om nu al een voorschot aan het personeel te betalen. Belangrijke voorwaarde is dat de werknemer minimaal één jaar aan de gifverf blootgesteld moet zijn. Hennis wil benadrukken dat Defensie met deze coulancevergoeding nog geen aansprakelijkheid erkent.
Mocht uit het RIVM-onderzoek blijken dat Defensie nalatig is geweest, dan kunnen de bedragen nog aangevuld worden. Tot nu hebben zich 1400 mensen gemeld bij een speciaal meldpunt van Defensie. Ongeveer 400 van hen hebben medische klachten.
© Nationale Zorggids