20 maart 2014 om 10:06
< 1 min lezen
Cholesterolremmer remt mogelijk ook achteruitgang van MS-patiënten
Het slikken van een bepaalde groep cholesterolverlagende medicijnen werkt mogelijk remmend op de ontwikkeling van Multiple Sclerose (MS). Statines zijn cholesterolremmers die ontstekingsremmend werken en die de bescherming van het zenuwstelsel positief beïnvloeden. Het hersenvolume van patiënten die de cholesterolremmers slikten slonk langzamer en hun fysieke beperkingen verbeterden. Dit meldt NU.nl.
Voor het onderzoek gaven onderzoekers van het University College London Hospitals een groep van 70 MS-patiënten gedurende 2 jaar de cholesterolremmer simvastatine. Zij kregen hierbij een hoge dosis, 80 miligram, van het middel. Resultaten lijken erop te wijzen dat achteruitgang door de ziekte afgeremd wordt. MS is een auto-immuunziekte. Myeline, het materiaal dat om zenuwvezels zit, wordt langzaam vernietigd en daardoor kunnen de zenuwen steeds minder impulsen doorgeven.
Uit MRI-scans bleek dat de hersenen van de deelnemers die simvastatine geslikt hadden gemiddeld met 0,3 procent per jaar krompen. Dit is opmerkelijk want “in het progressieve stadium van MS slinkt het hersenvolume jaarlijks met ongeveer 0,6 procent”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Jeremy Chataway. Ook vertoonden de deelnemers kleine, maar significante verbeteringen op het gebied van fysieke beperkingen. 70 patiënten die 2 jaar lang een placebo slikten ondervonden deze verbeteringen niet.
© Nationale Zorggids