Normal_12468

NAIROBI (Novum/AP) - Artsen van ziekenhuizen in heel Kenia zijn woensdag voor de zeventiende dag op rij niet op hun werk verschenen. Ze staken uit protest tegen de belabberde staat van de gezondheidszorg in het land. De spoedeisende hulp heeft bijvoorbeeld geregeld geen handschoenen of medicijnen op voorraad en stroomstoringen zorgen er soms voor dat artsen bij het licht van hun mobiele telefoon moeten opereren.

Vorige week ontsloeg de Keniaanse regering de helft van de stakende artsen, ondanks een groot tekort aan goede opgeleide medici. De regering heeft beloofd hervormingen in de zorg door te voeren, nadat artsen vorig jaar ook massaal het werk hadden neergelegd. Als gevolg van de werkonderbreking zijn al twee patiënten overleden, aldus de artsenbond. De regering beweert echter dat de ziekenhuizen prima functioneren zonder de stakende artsen.

De zorg in Kenia is al jaren ver onder de maat. De middenklasse en de rijken hebben hier echter geen weet van. Pas als zij de zorg in privéziekenhuizen niet meer kunnen betalen, krijgen ze te maken met de publieke ziekenhuizen. Artsen willen dat de regering meer geld uitgeeft aan de zorg en dat er meer personeel wordt aangetrokken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat Kenia zich niet heeft gehouden aan de belofte om in 2000 de budgetten voor de zorg uit te breiden naar vijftien procent van de totale overheidsbegroting. In plaats daarvan besteedde het land maar zes procent aan de zorg. Rwanda, ter vergelijking, ruimt achttien procent van zijn begroting in voor de gezondheidszorg.

In Kenia is er één dokter op elke 6250 inwoners.0 Het advies van de WHO is dat er voor elke honderd inwoners een arts is.