Baby’s en kwetsbare ouderen vaccineren tegen RS-virus is mogelijk
7 april 2023 om 12:22
2 minuten lezen

Baby’s en kwetsbare ouderen vaccineren tegen RS-virus straks mogelijk

Het wordt mogelijk om baby’s, zwangere vrouwen en ouderen te vaccineren tegen ernstig verloop van het RS-virus. Dit blijkt uit drie onderzoeken van kinderarts-infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht, zo meldt het ziekenhuis. 

De nieuwe vaccins zijn een keerpunt in de bestrijding van het RS-virus dat wereldwijd één van de belangrijkste veroorzakers is van zuigelingensterfte. Volgens BONT heeft de Bill and Melinda Gates Foundation de rechten van een van de twee nieuwe vaccins – het vaccin van farmaceut Pfizer – gekocht om het te gaan produceren.

Vaccin voor zwangeren en ouderen

Samen met gynaecoloog professor Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht constateerde Bont dat dit nieuwe vaccin van Pfizer veilig en effectief is voor zwangere vrouwen en ouderen. Door dit vaccin worden de antistoffen die de moeder produceert, via de placenta naar de baby overgedragen. Dit betekent dat baby’s in hun meest kwetsbare periode, de eerste drie maanden, dankzij dit vaccin goed beschermd zijn tegen het RS-virus. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 7.400 moeders en hun pasgeboren kind. Naast het UMC Utrecht werkten ook het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Gasthuis in Haarlem mee aan dit vaccinonderzoek.

Bij ouderen met een zwakke gezondheid veroorzaakt het RS-virus griepachtige klachten en is het RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dat is te voorkomen door hen te vaccineren met hetzelfde vaccin van Pfizer. Dit vaccin voor zwangere vrouwen en ouderen wordt waarschijnlijk komend jaar geregistreerd door de EU.

Vaccin voor pasgeborenen

Er is ook een nieuw vaccin dat als langwerkende antistof tegen RSV specifiek bedoeld is voor pasgeborenen. In november 2022 is nirsevimab als eerste door de EU geregistreerd. Het vaccin is onder de naam Beyfortus door de farmaceutisch bedrijven AstraZeneca en Sanofi op de Europese markt gebracht. Om te kunnen bepalen of dit vaccin langdurig inzetbaar is tegen het RS-virus heeft het UMC Utrecht onderzocht of de antistof in het vaccin zich richt op een oppervlakte-eiwit van het RS-virus wat gelijk blijft. De onderzoekers zagen dat het eiwit niet muteert waardoor de kans dat het virus resistent wordt – en de werking van dit vaccin zal afnemen – uitermate klein is. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij de griepprik die ieder jaar opnieuw moet worden samengesteld omdat het griepvirus ons anders te slim af is of corona.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Twaalf jaar cel voor vader die baby Dishaïro doodde

    Vandaag om 13:10
    • Kraamzorg

    Groente en fruit voor kant-en-klare babyvoeding veiliger? Zo zit dat

    Vandaag om 10:26